Anni Heilala
Project Manager
Vähemmän manuaalista työtä ja enemmän läpinäkyvyyttä infrahankkeisiin
Infra-alalla on otettu viime vuosina isoja askelia digitalisaation suhteen. Yksi viimeisimmistä hankkeista on allianssimuodossa toteutettava Infrahankkeiden kustannuslaskentajärjestelmä ja -palveluallianssi eli Ihku. Yksi työryhmän jäsenistä on Arkance Systemsin asiantuntija Anni Heilala, joka teki hankkeeseen liittyen myös diplomityönsä.
– Tähtään siihen, että käyttäjän tarvitsee jatkossa klikkailla vähemmän ja manuaalisen työn määrä pienenee. Nämä pidän koko ajan mielessäni ja henkilökohtaisena tavoitteenani, sanoo Anni Heilala infra-alan digitalisaatiosta keskusteltaessa.
Anni Heilala, 25, suorastaan hullaantui infra-alaan opiskelujensa alussa. Alun perin arkkitehtuurista kiinnostunut Heilala päätyi lopulta kaupunkeihin keskittyvän suunnittelumaantieteen pariin. Innostus vei mukanaan ja intohimo infra-alaa kohtaan on vain kasvanut viime vuosina.
– Pyöräilen paljon ja harrastan autoja. Siksi liikenteen kehittäminen on aina ollut mielessä. Omien mielenkiinnon kohteiden myötä viimeistään ymmärsin, että kaupunkirakentamisessa on vielä paljon viilattavaa, hän tiivistää.
Tällä hetkellä Heilalan pääasiallinen työ on ohjelmistojen asiakastuessa, mutta kuten Arkance Systemsin tapoihin kuuluu, kaikki asiantuntijat saavat halutessaan olla mukana myös asiakas- ja kehitysprojekteissa. Nuoresta iästään huolimatta – tai kenties juuri sen ansiosta – hän on ollut mukana jo monissa alaa eteenpäin vievissä projekteissa.
Tällä hetkellä Heilala on mukana tiedonsiirron standardointityössä, jolla on selkeä käytännön vaikutus infrarakentamisen tulevaisuuteen, kun ohjelmistot voivat jatkossa paremmin keskustella keskenään.
– Nyt kun on vähän päässyt jo kehitysprojektien makuun, niin haluan vain oppia lisää esimerkiksi Inframodel- ja IFC-tiedonsiirrosta.
Aalto-yliopiston Spatial Planning and Transportation Engineering -maisteriohjelmasta joulukuussa 2020 diplomi-insinööriksi valmistuneella Heilalalla onkin kirkkaat tavoitteet tulevaisuuden suhteen.
– Koen, että näin perinteiseksi alaksi meillä on digitalisaatio hyvällä mallilla, mutta erityisesti yhteiset standardit ja ohjelmistojen automatisointi ovat avainasemassa asiakkaiden työn tehostamisessa.
Ihku-hanke ponnahduslautana tiedonsiirron kehittämiseen
Ihku on allianssimallilla toteuttava hanke, jonka lopputulema on läpinäkyvyyttä lisäävä laskentapalvelu infrarakentamiseen. Avointa kustannusdataa hyödyntävä palvelu helpottaa infrarakentamisen kustannusten arviointia. Heilala teki hankkeeseen diplomityönsä ja jatkaa hankkeessa vastaten jatkossa Ihku-laskentapalvelun asiakastuesta, kun Ihku-allianssin palveluvaihe käynnistyy alkuvuonna 2021.
Tietomallipohjainen kustannuslaskenta infra-alalla – Tiedonsiirto kustannuslaskenta- ja suunnittelujärjestelmien välillä – diplomityössä pureudutaan kustannuslaskennan manuaalisten työvaiheiden vähentämiseen tietomallinnuksen avulla.
– Diplomityössäni tutkin muun muassa alan tiedonsiirtoformaatteja ja pidin mielessäni tulevaisuuden vision, eli sen, että jatkossa osa nykyisistä työvaiheista olisi automatisoituja ja suunnittelujärjestelmät olisivat toivottavasti paremmin yhteydessä kustannuslaskentaan. Mutta siihen on vielä vähän matkaa, hän naurahtaa.
Ihku-allianssissa on mukana paljon infra-alan, rakentamisen ja tietotekniikan ammattilaisia, sillä palveluntuottajina toimivat Arkance Systems Oy, Mittaviiva Oy, Ramboll Finland Oy ja Solita Oy. Hankkeessa hyödynnetään nykyaikaisia ja ketteriä työmenetelmiä. Esimerkiksi järjestelmän testiversioiden asiakastestaus aloitettiin jo varhain hankkeen toteutusvaiheessa, jolloin käyttäjäpalaute vaikutti määrittelyyn ja toteutukseen. Allianssimallina toteutettava hanke on oiva kasvunpaikka nuorelle ammattilaiselle.
Alusta asti oikeisiin töihin
Heilala aloitti työnsä Arkance Systemsillä 2018 kesätyöntekijänä. Hän juurtui nopeasti Arkance Systemsin työyhteisöön ja töiden jatkaminen opintojen ohella tuntui luontevalta.
– Arkance Systemsillä suhtaudutaan opintojen ja töiden yhdistämiseen todella kannustavasti. Kertaakaan ei tullut tilannetta, että työt olisi täytynyt laittaa opiskeluiden edelle, Heilala kertoo.
Alan haasteista puhuttaessa Anni Heilala mainitsee alan vetovoiman puutteen. Nuoret osaajat eivät löydä infrarakentamisen maailmaa ja siksi kilpailu osaavista työntekijöistä on kovaa. Alan sisällä on paljon trendejä, joita kohti osaajat hakeutuvat. Siksi yrityksillä tulee olla hyviä valtteja hihassaan houkutellakseen työntekijöitä. Heilala näkee, että Arkance Systemsillä tällaisia valtteja on paljonkin.
– Meillä on todella lämmin ja hyvä työilmapiiri, jossa hierarkia ei näy. Voin ottaa helposti yhteyttä esihenkilöihin, eikä esimerkiksi tarvitse jännittää keskustella vaikkapa toimitusjohtajamme Tuomaksen kanssa. Kaikkia voi lähestyä matalalla kynnyksellä.
Heilala kokee, että Arkance Systems on erinomainen paikka kasvaa ja kehittyä.
– Oman osaamisen kasvattamisen näen yhtenä parhaimmista asioista Arkance Systemsillä, sillä työssä oppii koko ajan uutta ja tietoa jaetaan työkavereiden kesken. Täällä pääsee mukaan Suomen mielenkiintoisimpiin infra-alan projekteihin ja yrityksestä löytyy paljon rautaisia ammattilaisia, joilta voi kysyä mitä vain alaan liittyvää ja aina löytyy vastaus, Anni Heilala kehuu.